Estetska stomatologija

Postoji nekoliko jednostavnih načina da dobijete zdrav i blistavo beli osmeh sa kojim ćete izgledati mlađe i lepše, sebi i drugima.

Najčešće intervencije koje se rade u našoj ordinaciji su:

  • Beljenje zuba
  • Fasete (viniri)

Beljenje zuba

Beljenje zuba je kozmetičko-estetski zahvat koji podrazumeva izbeljivanje zubne supstance. Danas je ova estetska metoda izuzetno popularna, ne dovodi do strukturnih promena u zubu, može se ponavljati više puta i veoma je jednostavan, brz, siguran i najpovoljniji način da se dođe do belih zuba i lepog osmeha. Istraživanja su ukazala da je efikasnost beljenja zuba u 78% slučajeva uspešna. Efekat beljenja traje od 9-12 meseci. Nakon tog perioda moguće je ponoviti tretman.

Beljenju se ne izlažu zubi oboleli od karijesa (neophodno je sanirati karijesne lezije pre beljenja), zubi sa izuzetno velikim ispunima ili veštačke krunice. Ukoliko je u pitanju veći defekt i gubitak prirodne boje zuba, umesto beljenja zuba preporučuje se ugradnja faseta (vinira) od porcelana ili bezmetalnih krunica, što je mnogo efikasniji, ali i skuplji način za dobijanje belih zuba.

Beljenje zuba u stomatološkoj ordinaciji

Uspešnost izbeljivanja zuba zavisi od pravilne dijagnoze uzroka diskoloracije. Postoji više tehnika kojima se mogu izbeljivati zubi u ordinaciji i sve one su bazirane na upotrebi koncentrovanih rastvora vodonik-peroksida. Postoje brojni gelovi za izbeljivanje za koje su potrebni katalizatori u vidu svetlosti ili toplote da bi se ubrzala reakcija. Postoje razlike u proceduri izbeljivanja zuba u zavisnosti od vrste i intenziteta diskoloracije. Broj potrebnih tretmana može biti različit. Za diskoloracije nastale kao posledica konzumiranja kafe, čaja ili drugih supstanci jedan ili dva tretmana daju zadovoljavajuće rezultate. Isti je slučaj i sa zubima koji su promenili boju kao posledica starenja. Koncentracija vodonik-peroksida se prilagođava intenzitetu diskoloracije. Najčešće se koriste rastvori koncentracije od 30-35%.
Pre beljenja zuba sa svih površina zuba mora se ukloniti plak i to specijalnim sredstvima jer uobičajene paste koje se koriste u profilaksi za uklanjanje plaka nisu dovoljne. Neophodno je i fotografisati pacijentove zube, kako bi se omogućilo praćenje efekta izbeljivanja.

Koliko beljem zuba možete promeniti nijansu?

Rezultat izbeljivanja je strogo individualan i zavisi od mnogih faktora: tip prebojenosti zuba, agensa za beljenje…

Kod nekih pacijenata rezultat beljenja može biti samo jedna nijansa, dok se kod drugih zubi mogu izbeliti i do nekoliko nijansi.

Da li je beljenje zuba štetno?

U zapadnim zemljama 8 od 10 stomatologa vrši izbeljivanje zuba kao standardni estetski tretman. Američka dentalna asocijacija (ADA) je objasnila stav o izbeljivanju zuba:

Izuzetno je bitno da se tehnika izbeljivanja zuba izvodi pravilno, pa su tada ionako retke komplikacije i neželjeni efekti svedeni na minimum.

“Izbeljivanje zuba indikovano od strane stomatologa koje se vrši u ordinaciji ili kućnim uslovima, preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stručnog lica, u relativno kratkom vremenskom trajanju, apsolutno je siguran i efikasan tretman“.

Moguća neželjenja dejstva:

  1. Prolazna osetljivost zuba na kiselu hranu, sokove, četkanje zuba.
  2. Umerena osetljivost zuba na toplo i hladno.
  3. Nelagodnost na desnima.
  4. Jači agensi, npr. 16% karbamid peroksid mogu dovesti do oštećenja mekih tkiva, najčešće desni i jezika (kod nepravilne primene).

Fasete (viniri)

Fasete su stomatološki rad kojim se najlakše i najbrže modifikuju oblik, boja i položaj zuba. Za razliku od krunica kod kojih je neophodno izbrusiti celu površinu zuba u debljini od nekoliko milimetara, kod faseta brušenja ili nema (non-prep fasete) ili je ono minimalno.

Brusi se samo spoljašnja površina zuba.

Najpovoljnija situacija nastaje kada se brušenje radi tako da se zadržava deo gleđi, jer se fasete najbolje cementiraju vezivanjem za gleđ.

Kompozitne fasete (kompozitni viniri)

Kompozitne fasete za zube su veoma jednostavno i brzo rešenje za većinu promena koje želimo za naše zube. Ove fasete se prave najčešće na prednjim zubima, u estetskoj zoni – zoni koja se vidi pri osmehu.

U jednoj poseti pacijenti dobijaju potpuno novi izgled zuba. One se izrađuju od kompozita – materijala za bele plombe. Njima se mogu korigovati razni nedostaci – veći razmaci između zuba (dijasteme), njihov nepravilan položaj (izbačenost/uvučenost/nagnutost), kao i neadekvatna boja.

Kada pacijent dođe u našu ordinaciju, vrlo važan deo pregleda je i konstruktivan razgovor sa njim. On će nam precizno reći šta mu smeta na njegovom osmehu i šta bi želeo da promeni. Na ovaj način zajednički dolazimo do idealnog rešenja.

Ipak, trajnost kompozitnih vinira je neuporedivo manja u odnosu na keramičke. One zahtevaju redovne kontrole kako bi se pratile sve promene koje se na njima prirodno javljaju, a koje mogu da kompromituju njihov izgled i trajanje.

Pacijentima treba napomenuti da tamno obojena pića i hrana utiču na njihovu boju (kao što utiču i na boju belih – kompozitnih plombi), pa to treba da imaju u vidu kada donose odluku o izboru faseta.

Keramičke fasete (keramički viniri)

Ova vrsta faseta je zahtevnija za izradu od kompozitnih, ali treba imati u vidu da je i dugovečnija.

Keramičke fasete, kako im ime i kaže, izrađuju se od specijalne vrste keramike u tankom sloju.

U prvoj poseti stomatolog će vam zbrusiti spoljašnju površinu zuba i uzeti otisak. Na osnovu njega tehničar u veoma kratkom roku izrađuje fasetu. U narednoj poseti, faseta se proba. Ako je pacijent zadovoljan rezultatima, u istoj poseti ovaj rad se cementira.

S obzirom na to da su izrađene od veoma otpornog materijala, keramičke fasete ne zahtevaju specijalni tretman da bi bile dugotrajne. Dovoljno je da pacijent obrati pažnju na to da ne primenjuje prejake sile u predelu zuba koji nose fasete, u smislu odgrizanja čvrste hrane.