Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije u okviru koje se leče bolesti desni i potpornog aparata zuba (upala desni i parodontopatija).

Blagovremenim lečenjem ovih oboljenja možemo izbeći njihove neprijatne komplikacije, kao i njihovu krajnju posledicu – gubitak zuba.

Stojimo vam na raspolaganju za sve vrste intervencija, a kada je u pitanju parodontologija, u našoj ordinaciji se svakodnevno uspešno obavljaju sledeće intervencije:

 • Uklanjanje zubnog kamenca
 • Kiretaža parodontalnih dzepova
 • Rešavanje problema neprijatnog zadaha
 • Prekrivanje ogolelih vratova i korena zuba
 • Gingivektomija

Šta je zubni kamenac, kako nastaje i koja oboljenja prouzrokuje?

Zubni kamenac predstavlja čvrste naslage nataložene na zubima. Njega u osnovi čini kalcifikovan zubni plak (meka naslaga na zubima, ljigava, bezbojna).

Problem nastaje kada se zubni plak nakuplja u dužem vremenskom periodu i ne bude uklonjen pravilnim i redovnim pranjem zuba. Vremenom dolazi do njegove kalcifikacije mineralima iz pljuvačke i zubni plak (meka naslaga, osnova na koju se talože minerali iz pljuvačke) se pretvara u zubni kamenac (čvrsta naslaga). To znači da ste svakim preskakanjem pranja zuba, kao i nepravilnim pranjem zuba Vi u potencijalnom riziku za nastanak kamenca.

Redovnim održavanjem oralne higijene (pranjem zuba bar dva puta na dan) Vi uklanjate meke naslage i smanjujete mogućnost stvaranja kamenca.
Boja kamenca varira od bele do tamno žute. Tamna boja ukazuje na starost kamenca i uslovljena je taloženjem pigmenata iz hrane i duvana na njega. Takođe su pušači osobe koje su podložnije stvaranju kamenca i na njihovim zubima se često može uočiti kamenac koji je specifične tamne boje usled prebojenosti katranom.

Predilekciona mesta za nastanak kamenca su unutrašnje površine donjih prednjih zuba i spoljašnje površine gornjih kutnjaka. Razlog tome je bliska pozicija izvodnih kanala pljuvačnih žlezda u tim delovima zubnog niza, te samim tim se brže mineralizuju zubne naslage u tim regijama.

Zubni kamenac je najčešće prisutan kod pacijenata sa lošom oralnom higijenom. Ali, važno je napomenuti da se kamenac stvara i kod osoba sa odličnom oralnom higijenom. Osim loše oralne higijene, još nekoliko faktora utiče na nastanak zubnog kamenca:

 1. Sastav pljuvačke – kamenac brže nastaje ako pljuvačka sadrži veće koncentracije minerala.
 2. pH vrednost pljuvačke, tj. njena kiselost.
 3. Ortodontske anomalije – zbijeni zubi otežavaju dobro pranje svih površina zuba
 4. Genetska predispozicija za nastanak parodontalnih oboljenja.
 5. Vrsta hrane – meka i lepljiva hrana će u većem procentu zaostajati na površinama zuba.
 6. Zubni kamenac će se brže stvarati na zubima na kojima je došlo do povlačenja desni, jer vrat i koren zuba imaju hrapavu površinu, pa se hrana i zubni plak lakše lepe za površinu zuba.

Zubni plak i kamenac sadrže veliki broj bakterija koje dovode do nastanka KARIJESA i ZAPALJENJA DESNI. Desni postaju otečene, crvene, bolne na dodir i krvare. Upala desni koja nije pravilno tretirana neminovno vodi u PARODONTOPATIJU. To znači da uklanjanjem kamenca sa zuba Vi praktično prevenirate nastanak parodontopatije ili sprečavate njeno dalje napredovanje ukoliko je do nje već došlo.

Kako se uklanja zubni kamenac?

Na internetu možete naći mnogo načina za uklanjanje zubnog kamenca u kućnim uslovima, ali jedini pravi i efikasan način je u stomatološkoj ordinaciji. Zubni kamenac se uklanja ultrazvučnim aparatom – kombinacijom vode, koja je pod pritiskom, i oscilacija koje izazivaju vibracije radnog dela instrumenta. Ultrazvučnim instrumentom se uklanjaju i najsitnije i najupornije pigmentacije sa zuba koje ne mogu da se uklone ni na koji drugi način.

Ultrazvučni aparat je apsolutno bezbedan i maksimalno efikasan. Jedino je kontraindikovan kod pacijenata koji imaju pejsmejker.

Nakon skidanja kamenca sa zuba neophodno je i ispolirati zube. To se vrši pomoću mekih četkica i abrazivnih pasta koje sadrže fluoride.

Savremeniji i efikasniji metod od četkica je peskiranje zuba posebnim aparatom koji pod pritiskom izbacuje sitnu prašinu lepog ukusa, pomešanu sa vodom. Na ovaj način se otklanjaju preostali delovi kamenca i mekih naslaga i zubi postaju glatki i ispolirani.