Stomatološka protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih zubnih tkiva.

Zašto je jako važno nadoknaditi i jedan izvađen zub?

Pacijenti o ovoj temi često nisu dovoljno upućeni i ne znaju šta može da se desi nakon vađenja “samo jednog zuba”. Odgovor na pitanje da li će nadoknaditi jedan izvađen zub, uglavnom zavisi od toga da li je taj zub bio u vidljivoj zoni osmeha ili nije. Manji je broj pacijenata koji je edukovan o važnosti nadoknade svih zuba zbog njihove funkcije.

Ako se izvađeni zub ne nadomesti, susedni zubi se obično kreću u novonastali slobodni prostor (obično je to kretanje ustvari naginjanje), a tim naginjanjem sile koje se javljaju žvakanjem više se ne prenose na način kako je to priroda predvidela (vertikalno), već pod određenim uglom, što rezultira nepravilnim opterećenjem tj. preopterećenjem. U suprotnoj vilici zub koji više nema para “tražiće” funkiciju i opterećenje i nakon nekog vremena izgledaće kao da je izrastao, tj. iskočio iznad ostalih. Okolne strukture (sluznica, kost) neće pratiti taj rast, pa će vrlo često površina korena tog zuba biti vidljiva. Ovakav zub će zbog toga biti podložniji karijesu, a parodontološki status može da dovede do toga da se nakon nekog vremena i taj zub mora vaditi. “Rupa” nastala nakon vađenja zuba se posle izvesnog vremena pretvara u karakteristično udubljenje, jer dolazi do povlačenja kosti i sluzokože.

Kao što vidite, zaista bi bilo dobro odmah nadoknaditi izgubljeni zub. Vremenom navedene promene bivaju sve veće, što će na kraju rezultirati dugotrajnijom i složenijom terapijom. Ukoliko imate jedan izvađen zub ili znate da ćete uskoro imati takvu intervenciju, pitajte svog stomatologa o mogućim posledicama i rešenjima tog problema!

Postoji nekoliko načina da se jedan izbubljen zub nadoknadi. To su najčešće izrada mosta ili ugradnja implanta. Plan terapije za svakog pacijenta se pravi u zavisnosti od pozicije izvađenog zuba, veličine praznog prostora, stanja okolnih zuba i kosti, kao i u skladu sa željama i mogućnostima pacijenta.

U oblasti stomatološke protetike vršimo izradu sledećih protetskih radova:

  • ZUBNE KRUNICE (NAVLAKE) – idealno rešenje za oštećen zub ili nadoknadu nedostajućeg zuba;
  • ZUBNI MOSTOVI – izrađuju se u slučaju nedostatka jednog ili više zuba, pri čemu je neophodno brušenje zuba koji su nosači mosta;
  • PARCIJALNE PROTEZE – rešenje u slučaju gubitka više zuba;
  • TOTALNE PROTEZE – rešenje kod gubitka svih zuba;
  • KRUNICE NA IMPLANTATIMA – preferirana alternativa zubnim mostovima;
  • TOTALNE PROTEZE NA IMPLANTATIMA – kada se proteza „kopča“ na postavljene implantate. Ovakve totalne proteze se mogu redukovati i na taj način postaju izuzetno komforno i funkcionalno rešenje.